Home

Zásady zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania

Časová štruktúra jedálnych lístkov
–––––––––––––––––––––––––––––-
1. / V rámci 5 stravovacích dni v jednosmennom stravovaní by mal jedálny lístok
obsahovať:

2X hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1X hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom /znížená dávka mäsa/
2x odľahčované jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/

Obsahová štruktúra pokrmov
–––––––––––––––––––––––––
1./ Pokrmy z mäsa, sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydina, rýb
s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny.
2./ Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými
sójovými bôbmi alebo drviny, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
3./ Pokrmy zeleninové, sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín, obilnín
a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov i vajec.
4./ Múčne pokrmy, sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia
a pod.


Všeobecné zásady
––––––––––––––––––––––
1./ Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
2./ Múčna príloha /knedľa, halušky, cestoviny/ má byť iba raz do týždňa.
3./ Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x – 3x v týždni.
4./ Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako
zeleninová obloha k jedlu.
5./ Ryby podávať 1x v týždni.
6./ Obilniny -krúpky , ovsené vločky, pohánky, proso, kukurica, uprednostňujeme
pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.
7./ Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.
8./ Nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý
i ovocný čaj/. Obmedzovať sladené malinovky a kolové nápoje.
9./ Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to dovolí finančný limit na nákup potravín.
10./Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov,
pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické postupy pri príprave
pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie. Striedame pokrmy
sýte a ľahko stráviteľné.

Zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možné prispôsobiťmiestnym podmienkam , krajovým zvyklostiam v stravovaní ako aj možnostiam výšky finančných limitov.

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov odsúhlasené
ÚVZ SR HDM/8236/17004/2007

 
V ziadnom pripade neposielajte emaily na tuto adresu: kos@srobarka.sk